Nu mai este de mult ”Iordănescu cel Mic” sau ”Fiul Generalului”! La 40 de ani, Edward Iordănescu a strâns 93 de jocuri în Liga 1, antrenând nu mai puțin de cinci echipe: FCSB, Pandurii, Astra, CFR Cluj și Gaz Metan Mediaș. Seriozitatea și profesionalismul îl recomandă ca unul dintre cei mai buni antrenori români.

Cât de mult a contat pentru dumneavoastră și echipa dumneavoastră ratarea calificării în play-off?

A contat foarte mult, dar hai să punem lucrurile în ordinea lor! O luam cronologic. Când am acceptat oferta Gazului, în iarnă, știam că există o posibilitate foarte mare să nu putem recupera terenul pierdut și să ratăm play off-ul. Mi-am asumat asta. Erau patru puncte între noi și primul loc de play off, dar erau, în mod realist, șase echipe care se băteau pentru două locuri. O luptă infernală! Timpul a fost extrem de scurt și, chiar dacă îți poti face o anumită strategie, și o periodizare care să îți permită intrarea cât mai repede în forma sportivă, întordeauna ai în față și un adversar, care face și el același lucru. În fotbal nu ai garanții! Timpul a fost inamicul nostru principal. Impactul ratării a fost unul puternic, dar ținând cont că am început play out-ul cu cinci victorii consecutive, certifică faptul că am gestionat bine momentul și că echipa a depășit situația respectivă. Și pentru mine a fost o experiență importantă. Eu, atât cu Pandurii, cât și cu Astra, am intrat fără emoții în play off, dar atunci am preluat echipele de la început, am făcut selecția și toată strategia. Acum totul a fost din mers. Nu m-am considerat niciodată un antrenor cu impact imediat. Am o filosofie complexă și mereu am avut nevoie de timp pentru a o implementa. Nu cred că e rău să ai impact imediat, dar asta o poți face doar emoțional. Restul sunt lucruri artificiale. Tot ce e bun și solid, se construiește în timp.

Cum ați reușit să vă mobilizați în timp atât de scurt elevii astfel încât să reușiți cinci victorii consecutive, un record în istoria Liga 1 Betano? Care sunt atuu-rile echipei din Mediaș?

Atuurile sunt munca și disciplina. Fiecare are rolul lui și locul lui. Toata lumea trebuie să se antreneze la 100% și să fie în slujba echipei. Pentru mine, echipa a primat mereu. Echipa este vedeta, nu un jucător sau altul. Ne ghidăm după reguli și pot să spun că mă mândresc cu faptul că antrenez jucători cu multă calitate, atât umană, cât și profesională. Băieți inteligenți, care au înțeles rapid ce dorim să facem împreună. Performanță! Pentru asta e nevoie să creem un anumit mediu de lucru, o identitate, și să muncim mult zi de zi.

Ce vă propuneți în acest final de sezon?

Să abordăm fiecare meci pentru trei puncte! Pentru asta trebuie să jucăm un fotbal ofensiv. Pro-activ, în care, indiferent de adversar, să încercăm să punem control pe joc. Ne dorim să continuăm să creștem ca echipă și, în paralel, să pregătim sezonul următor. Victoriile ne dau încredere, dar deja simțim alt respect din partea adversarilor, care vin mult mai bine mobilizați și determinați în atitudine decât până acum. Dar ne asumăm și acest lucru! Important este să ne păstrăm traiectoria.

Care sunt planurile dumneavoastră și ale echipei dumneavoastră pentru ediția viitoare de campionat?

Dacă lucrurile se întâmplă așa cum eu îmi doresc la nivel administrativ, sunt sigur că din punct de vedere sportiv putem construi o echipă care, sezonul următor, să nu mai rateze play off-ul. Sunt niște etape pregătitoare pe care trebuie să le bifăm pentru asta.

Cine credeți că va câștiga titlul de campioană a României în acest sezon?

CFR are clar prima șansă! FCSB a pierdut teren după rezultatul de la Cluj. În acest moment, nu mai este la mâna ei și asta este un lucru neplăcut în fotbal. Totuși, are șansa ei, dar și CFR are maturitatea necesară să gestioneze bine diferența de puncte. În plus, trebuie să recunoaștem că CFR a dominat campionatul cap-coadă până în acest moment. FCSB nu trebuia să ajungă în situația asta.